torstai 19. helmikuuta 2015

1. kuurin 4. päivä ja niin iloinen mieli

Tänään olen ollut niin iloinen, kun puntari näytti kilon vähemmän aamupainoa parin viikon takaiseen punnitukseeni. Tuntuikin eilen siivotessa, että pystyin helpommin konttimaan ja makoilemaankin lattialla imuroidessani sängynalustoja. Ehkä kaikella on ollut jotain yhteisvaikutusta: muutettu ruokavalio, kortisonin vähennys ja lisääntynyt liikunta. Tosin iltaa myöten turvotus jälleen lisääntyi pitkästä aikaa selässä.

Aamupäivästä oli taas psykiatrisen sairaanhoitajan tapaaminen sairaalalla, mikä tietenkin sotki päivän ohjelmaa kotipäivään nähden. Aamukin meni vilskeellä, kun Mikolle tuli kaveri pelailemaan jo 8.30. Äitee kuskasi mua sairaalalla ja kävi välissä hiitämässä, joten reissulla meni hieman pidempään kuin yleensä. Sairaanhoitajan kanssa todettiin, että hyvin pyyhkii. Nukkuminen on kunnossa ja voisin kokeilla jopa jättää korvatulpat pois, jolloin musta olisi enemmän apua Iidan yökitinöissä. Mieliala on positiivinen ja niitä raskaita asioita työstää pienissä erissä taustalla koko ajan, joten ei nekään niin kauheasti vaikuta päivittäiseen mielialaan. Eikä sitä voi oikein päättää, koska asioita käsittelee, vaan ne tulevat vastaan eri asiayhteyksissä. Nyt kuitenkin haluan edelleen keskittyä paranemiseen jatulevaisuuteen. En siis ensisijaisesti varaa iltaa itkeäkseni mahdollista synkkää kohtaloa ja taudon vuoksi menetettyjä vauvoja, vaan itketään niitä sitten kun itku tulee. Ja koska haluan keskittyä tulevaisuuteen, niin minun kaltaiselleni ratkaisukeskeiselle henkilölle on tämä ruokaharrastus aivan täydellinen, koska koen tekeväni jotain edesauttaakseni omaa selviämistäni. Sitä paitsi synkistely lisää kehon happamuutta, joten senkin vuoksi positiivinen ja stressitön mieli on tärkeää.

Tänään olen pitänyt kävelyvapaata, kun en yksinkertaisesti ehtinyt lenkille. No kävelin mä sairaalalta kohti Huhtalaa, kun äiteellä kesti hiihdon kanssa vielä ja käytiin Prismassa. En tosin pitänyt mittaria käynnissä kuin sairaalanmäeltä kävellessäni alaspäin, mutta jo sillä matkalla (n. 1 km) tuli 1540 askelta.

Kaupassa käynti on nykyisin jotain aivan muuta kuin aiemmin. Kärry on täynnä vihanneksia, hedelmiä ja siemeniä. Mikolle muutama rahka, kalaa tai muuta vastaavaa. Joskus maitopurkki. Aika erilaiselta näyttää ostokset kuin muilla asiakkailla. Muutenkin kasviksiin on tullut aivan uusi näkökulma. Esimerkiksi parsakaaleja aiemmin setsi mahdollisimman lyhyellä varrella ja nyt toisin päin, koska varsi on kaikkein ravintorikkain osa parsakaalista ja nuput soveltuvat huonosti mehustukseen.

Mietin tänään, että varmaan keskimäärin syön 75 prosenttisesti raakaravintoa nykyään. Toki päivät ovat erilaisia, mutta keskimäärin. Ja aika jännää on, kuinka helposti muutos on tapahtunut kaiken sen joulumässäilyn jälkeen. Tosin kyllä tänään teki mieli maistaa mummon tuomia itse leivottuja sämpylöitä ja edelleen kun kahvilan ohitse kulkee ja haistaa kaikki ne sokeriherkkupullat, niin toki vähän tekee mieli. Mutta hyvin olen saanut itseni pidettyä. Spelttivohveleita voisi tehdä taas jossain vaiheessa. Viimeksikin riitti puolitoista vohvelia, joten eipä niitäkään kerralla mene kovin suurta pinoa. Ainakin aiemmin kokonaan puuttunutta itsehillintää tässä on oppinut. 

Olen vakaasti päättänyt lisätä Mikon ruokavalioon vihersmoothien päivittäin. Tänään tein siis hänelle helpon aloittelijan version ja sehän maistui. Olen niin tyytyväinen. Itselleni taas tein liian haastavan, joka oli aika pahaa. Hieman asiaa auttoi, kun lisäsin siihen suolaa, mutta tiedänpähän jälleen, ettei kokonaista parsakaalia kannata laittaa mössöön kerralla. Lisäksi mehustettu punajuuri on tuonut värin lisäksi myös kivaa makua mössöön. Varsisellerin unohdin kokonaan... Ja muutenkin ainesosien suhteita pitäisi tarkistaa.

Uusi asia, johon aloitin kiinnittämään huomiota on elimistön suolatasapaino ja nimen omaan kalium-natrium tasapaino on tähtäimessä. Itselläni on jo lähtökohtaisesti riskinä elimistön liian alhainen suolaisuus, koska kortisoni ja ainakin toinen epilepsialääke vähentää suolaa. Joten tein "Uusi päivä" kirjassa olleen suolatestin, jonka mukaan saan lisätä suolaa aika reippaasti ruokiini ja aamulla ihan tankata suolaa. Jos elimistö alkaa turvottua, niin minulla on kaliumin puute natriumiin nähden. Olisi vain mukava tietää, miten ihmeessä tällä kortisoniturvotuksella tiedän mikä turvotus johtuu mistäkin. Mutta ehkäpä täytyy hakea kaupasta jodioitua merisuolaa, josta on poistettu natriumia, sillä luultavasti kaliumista on puutetta. Aivojen ja hermojen sähköiselle toiminnalle tämä suhde on tärkeä ja mistäs sen tietää, jos suhteen kuntoon saaminen auttaisi epilepsiaankin. Ja liian suolaton elimistö ei saa aikaan riittävää janon tunnetta, ja tämän tunnistan itsestäni. En juo päivän aikana riittävästi.

Jotenkin tänään on ollut niin kiva päivä kokonaisuudessaan, että pakko on vielä tehdä listaa päivän positiivisista, vaikka ainakin osa on tuolla tekstissä jo mainittukin: Hyvin nukuttu yö. Vaikka olen ollut koko päivän lähes raakaravinnolla, niin ei ole ollut nälkä vaan pikemminkin ähky (nytkin joudun miettimään kuinka tunkisin itseeni jotain iltapalaa, että yöllä ei tarvitse nousta syömään). Mikko tykkäsi vihersmoothiestansa. Ensimmäinen kilo poissa lisäpainosta.

10 kommenttia:

  1. Mukavan positiivisia ajatuksia! Lukijallekin tuli iloinen mieli! :) Heta

    VastaaPoista
  2. Pakko kommentoida noista suoloista. Kortisonilla on jonkun verran mineralokortikoidivaikutusta, eli se toimii samalla tavalla kuin aldosteroni (sitoutuu samaan reseptoriin munuaisessa). Aldosteroni säästää natriumia ja vettä elimistössä ja hukkaa kaliumia virtsaan. Eli mitä enemmän elimistössä on kortisonia sitä voimakkaammin natriumia jää elimistöön ja sitä voimakkaampi turvotus seuraa. Kaliumia saa todella hyvin kasviksista. Kaliumin määrä veressä on tarkkaan säädeltyä ja ylimäärä erittyy virtsaan. Toivottavasti tästä on hyötyä, kun pohdiskelet näitä suola-asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin eilen merisuolaa, josta vähennetty natriumia ja lisätty jodia. Taidanpa käyttää nyt sitä ensisijaisesti.

      Poista
    2. Niin, tuli mieleeni, että nythän sitä kortisonia oltiin ajamassa alas, joten tuo aldosteroni vaikutuskin kaiketi pienenee. Kaiketi näitä veren kaliumia ja natriumia kuitenkin seurataan koko ajan? Ehkä voisi mainita lääkärillekin näistä ruokailumuutoksista, että osaa sitten neuvoa, jos jotain pitää ottaa huomioon.

      Poista
    3. Sen vielä halusin sanoa, että on hienoa ja tärkeää, että sinulla tuntuu olevan sinusta itsestäsi kumpuavaa toivoa. Positiivista otetta asioihin, toivoa ja merkityksellistä elämää voi olla vaikka tilanne olisi mikä. Hyvää ja kaunista viikonloppua!

      Poista
    4. Tosin olen miettinyt tuota positiivisuutta. Luulen, että on ihan ok, vaikka ei aina olisikaan positiivinen mieli ja asenne. En usko, että mitään menee rikki tai pilalle, jos positiivisuus katoaa aina toisinaan. Sehän on vain elämää ja on luonnollista, että tunnetilat vaihtelevat, virtaavat meidän lävitsemme hetkestä hetkeen. Positiivisuuteen tarrautuminen voi ehkä olla stressaavaakin, ainakin jos siihen yhdistää vielä sen, että uskoo terveytensä menevän pilalle, jos ei pysty olemaan koko ajan positiivinen. Minun mielestäni on hienoa, jos on positiivinen, mutta se ei ole mikään pakko.

      Poista
    5. Tietenkään aina ei voi olla positiivinen, mutta onneksi positiivisuus kumpuaa mulla jostain aika luontaisesti. Tietenkin aina välillä pelottaa aivan älyttömästi ja kyyneleet virtaavat, vaikka mitään erikoisempaa syytä ei olisikaan (niin kuin nyt tätä kirjoitettaessa).

      Poista
    6. Vielä suolasta sen verran, että toisen epilääkeen suurin ongelma on suola-arvojen laskeminen ja sen vuoksi mulla pitäisi olla piakkoin kontrollilabra. Kortisonin vuoksi ei ole seurattu mitään veriarvoja. Muutenkin minusta on jännä, ettei neurologi ole puhunut mitään natrium kaliumin tasapainosta, vaan kehitti vain syömään ruokasuolaa. Äkkiseltään tuntuisi kuitenkin oleellista asialta...

      Poista
    7. Ok. Nämä epilääkkeet ovat vielä tuntematon alue minulle. Kysy lääkäriltä epäselvät asiat ja syö suolaa, kun lääkäri niin käskee.

      Poista
    8. Syön suolaa ja varmaan sitä kalium pitoisena. Ärsyttää vain, että niin paljon kun olen turvotuksesta lääkäreille valitettu, niin kukaan ei ole sanonut mitään tuosta natrium kalium epätasapainosta, johon ehkä voi vaikuttaa. Kuitenkin turvotuksen haitat ovat muutakin kuin esteettisiä.

      Poista