keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Syöpälääkärin vastaanotto

Makkarissa, omassa sängyssä vietetty yö meni hyvin omalta osaltani. Mitä nyt ainakin viisi kertaa hyppäsin vessassa. Iltapalaksi syömäni tuore ananas taisi laittaa nesteitä liikkeelle. Mikko raukka ei taas nukkunut kovin hyvin, koska kuorsaan niin pahoin (onneksi korvaulpilla kuitenkin jonkin aikaa, kunnes rupesivat liikaa sattumaan). Turvotushan kuorsausta aiheuttaa. Kun odotin Iidaa, kuorsasin myös todella pahoin ja silloin Mikko muutti olohuoneeseen nukkumaan. Mutta jatketaan makuuhuonekokeilua nyt vielä, kunnes Mikko ajaa mut muualle patjani kanssa. Sängystä on kutenkin niin paljon helpompi könytä ylös kuin lattialta. Olenkin miettinyt, kuinka paljon reisien ihon repeytymiseen on vaikuttanut se, että olen kyykystä ponnistanut seisomaan nukkuessani lattialla. Ainakin tuolloin repeymiin on sattunut eniten. Kanjonit sisäreisissä ovat aivan kamalat. Jopa pahemmat ja ainakin syvemmät kuin raskausarvet olivat mahassa.

Aamusta käytiin liukastelemassa 1,4 km kävelyllä. Mikolla on ollut vähän huono-olo tänään, joten hän ei suostunut liukastelemaan pidempää lenkkiä. Mutta parempi pienikin hissukseen kun ei ollenkaan. Keli oli vaativa, joten varmaan olikin aivan riittävä.

Keitin Mikolla kaurapuuroa aamulla ja itselleni tein hirssillä tukevoitetun pehmiksin: 1 dl kuivana mitattua liotettua hirssiä, päärynä, avokado, kiivi, n. 1 dl mustikkaa, pari kourallista pinaatin lehtiä ja kuivattua nokkosta. Päälle ripottelin pinjansiemeniä ja mustikoita. Nokkosta meni ehkä hieman liikaa, mutta kyllä se mulle kelpasi. Jos Mikko olisi ollut syömässä en olisi viitsinyt tunkea noita vihreitä lehtiä sekaan, koska hän ei selvästikään pidä niistä mehuissa tai pehmikseissä. Eilen pistin porkkanamehun sekaan hieman parsakaalia ja pinaattia. Heti kommentoitiin...

Aamullinen pehmiksi oli tukeva ja jouduin melkein pakottamaan lounaan sisääni ennen sairaalalle lähtöä. Kokeilin hellattoman kokin Banaatti reseptiä, johon tuli raastettua bataattia, rusinoita, banaania ja kasvismaitoa. Kasvismaidoksi laimensin runebergin torttujen ylijäämä kuorutetta, jossa oli vaniljaa mukana. Aivan hyvä kokeilu ja piti myös hyvin nälkää. Viiden tunnin ruokatauko ennen päivällistä sai näläntunteenkin taas ilmestymään. Päivän kypsennettynä ruokana oli loimulohta ja eilisiä höyrytettyjä kukka- ja parsakaaleja. Tietenkin mulla oli lisäksi valtaisa kasa salaattia lisukkeena ja kyllä ruuasta taas tulikin täyteen. Tietenkin kala toi aika paljon tukevuutta annokseen, joka tuntui ähkynä jälkeenpäin. Onneksi annoksessa oli paljon kasviksia, joten ruuasta ei jäänyt väsynyt olo. No tämän päivän ruokailut ovat vaihtelua nälkäkitinöilleni.

Sitten ehkä päivän tärkeimpään eli syöpälääkärin vastaanotolla käyntiin. Veriarvot olivat normalisoituneet ja saan lopettaa antibiootin syönnin nyt kokonaan. Kuurien aikana antibioottia ei tarvitse syödä lainkaan. Toinen ilouutinen oli se, että kortisonista pyritään kokonaan eroon jo sytokuurien aikana, joten voin omaan tahtiini jatkaa niiden vähentämistä. Sytostaattiannosta nostetaan ensimmäiseen kuuriin lähes tuplaksi kemosädehoidon ajalta (140 mg -> 250 mg ) ja jos luuydin kestää, annos nostetaan seuraavassa kuurissa 300 mg:aan. Tiedossa on luultavasti väsymystä ainakin kuurin ajaksi ja mahdollisesti seuraavalle viikolle, mahdollista pahoinvointia pahoinvointilääkkeestä huolimatta, ruokahalu saattaa mennä herkemmin kun kortisonia ajetaan alas. Mutta lääkkeen ollessa tuttu, on oletettavaa, että kaikki menee aivan hyvin. Sitä toivotaan.

Kysyin myös, onko jotain luontaistuotteita tai muita ravintolisiä, joita olisi syytä vältellä. Kuten arvasinkin, niin suositellaan välttämään sellaisia tuotteita, jotka menevät maksan kautta kuten omega-3 lisiä. Tämä tarkoittaa sitä, että kala pysyy ruokavaliossa ainakin kuurien loppuun saakka, etenkin jos epilepsialääkkeet kuluttavat omega-3 varantoja. Muita hyviä lähteitä ovat pähkinät ja siemenet, joten enköhän saa ravinnosta riittävästi rasvahappoja. Sen sijaan monivitamiini ja magnesium, jotka ovat käytössä, ovat ok.

Verinäytteet otetaan aina ennen kuurin alkua ja jos verihiutale- tai valkosoluarvoissa on ongelmia, joudutaan kuureja siirtämään aina jonkun päivän. Muuten kuurit menee suunnitellusti 5 päivää myrkkyjä ja 23 päivää taukoa. Ensimmäiset kapselit otan ensi maanantaina. Päivän sain itse valita ja tuntui helpoimmalta pitää kuuripäivät maanantaista perjantaille. Verikoe lyhenteillekin sain selitykset ja viitearvot. Sairaanhoitaja, jolle oli aika lääkärin jälkeen, oli sitä mieltä, ettei ruokavaliolla pysty vaikuttamaan valkosolutasoihin toisin sanoen vastustuskykyyn, mutta sitä en kyllä suostu uskomaan.

Ensimmäinen päänkuvaus on 9.4. ja onneksi seuraavana päivänä on sitten lääkäri. Sairaslomaa jatkettiin elokuun loppuun ja nyt pitäisi vielä ilmoittaa sairasloman jatkosta työnantajalle. Tuntuu aivan hyvältä, jotta stressi pysyy kurissa ja pystyn oikeasti kuntouttamaan itseni mahdollisimman hyvään kuntoon sekä fyysisesti että henkisesti.

2 kommenttia:

  1. Tsemppihaleja Aili! Oon jutellut susta mun miehelle, jolla olisi tarjota koko valikoima Indonesialaisia vaihtoehtolääkkeitä, mm. Mangosteen hedelmän kuorta ja soursop hedelmän lehtiä.. Että jos eksotiikkaa kiinnostaa kokeilussa, niin mä laitan täältä tuleen terveisiä. Oon juonut Mangosteen kuoresta tehtyä teetä ja aika kärjestä oli. Pakko siis olla terveellistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vain tarjouksesta, mutta ehkäpä vielä passaan :) Ilmoitan sitten jos muutan mieltäni. Yritän luottaa nyt mehuihin ja muuhun raakaruokaan. Niissäkin riittää vielä pitkäksi aikaa kokeiltavaa.

    VastaaPoista