keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Uudenvuodenaatto

Aamupäivä meni tänään mukavasti pieniä kotitöitä touhuillen. Tänään oli tuttu taksikuski, mutta kiltisti sanoin haluavani torkkua, mikä taas oli järkevää. Paluumatkalla jopa nukahdin Ylistaron ja Hyllykallion välillä aivan yllättäen. Eiliseltä siirtynyt sairaanhoitaja-aika toteutui tänään ja sain uusittua pari reseptiä. Myös nukkumislääkkeen uusinta onnistui yllättävän kivuttomasti. Kävi ilmi, että lääkäri oli unohtanut tehdä reseptin. No sehän on vain inhimmillistä.

Koska nukuin lyhyet päikkärit taksissa, niin menimme pihalle tekemään lumiukkoa palattuani. Lumi oli vähän haastavaa eikä siitä palloja saanut, mutta tulihan kuitenkin jonkinlainen lumiukko Iidalle. Vähän oli hankala saada suuta pysymään päässä kun pihlajanmarjat olivat pehmeitä ja pää kova. Kivistähän suun olisi saanut kyllä, mutta Mikko ei halunnut tuoda kiviä nurmikolle ruohonleikkurin teriin pyörimään. Niin sitä pitää talonyhtiön puheenjohtajan miettiäkin.


Illalla käytiin lasten ilotulituksessa. Vähänitseäni jännitti, miten reissu menee omalta osaltani, kun iltapäivästä hömelö ja puutunut olo lisääntyi tasaisesti. Kuitenkin koen, että sairauden myötä on pakko tehdä asioita heti, jos vain ikinä pystyy, sillä kukaan ei voi mulle taata, että seuraavaa uudenvuodenaattoa Iidan kanssa tulee. Sehän tässä kamalinta onkin. Myös mummo ja pappa tulivat mukaan raketteja katsomaan ja viettämään iltaa kanssamme. Matka keskustaan oli aika paha, sillä parina viime päivänä olen saanut uuden oireen valoyliherkkyydestä. Pimeässä katuvalot ja muiden autojen valot ottivat kovasti silmiin, joten pakko oli pitää silmiä kiinni ja ottaa kiristävät silmälasit ja pipo pois päästä. Pihalle päästyä olo kuitenkin helpotti ja pääsimme jäisistä jalkakäytävistä huolimatta ehjin nahoin hyville paikoille katsomaan ilotulistusta. Iida tykkäsi kovasti raketeista, vaikka ääni oli kuulemma liian kova. Viileämpi ilma ilmeisesti laski turvotusta naamasta sen verran, ettei rakettien katsominen tuntunut pahalta, vaikka autossa valot tuntuivat kamalilta. Eli naaman turvotus selvästi liittyy hölmöön oloon ja valoyliherkkyyteen. Ikävä kyllä vasen puoli tuntuu jälleen puutuvan ja näkökenttä hämärtyvän...

Kotiin tultua poltettiin muutama sädetikku, joita itse olen aina rakastanut. Ikävä kyllä niillä piirtäminen ei tuntunut hyvältä silmissä, joten sitä en voinut paljoa harrastaa. Vain vähän Iidan mieliksi. Kovasti olisin halunnut sulattaa tinaa ja ennustaa uutta vuotta, mutta sitä ei saatu onnistumaan millään keinolla meidän induktioliedellä, joten ehkä meidän alkuvuodesta täytyy käydä isulassa sulattelemassa takkavalkealla tinat ja katsella tulevan vuoden ennusteita. Ei kai muutaman päivän myöhästyminen kovasti haittaa. Ilta päätettiin perinteiseen uudenvuodenaaton iltapalaan eli nakkeihin perunasalaantin kera. Eilen leivottu kakku syötiin myös lähes pois. Iida nukahti jälleen nopeasti ja toivottavasti pysyykin unessa, vaikka ulkoa kuuluukin jatkuvasti pauketta.

Nyt alkaa jälleen neljän päivän loma sädetyksistä, jonka jälkeen vielä kahdeksan kertaa jäljellä. Voiton puolella ollaan, mutta kyllä odotan jo kovasti Vaasassa käyntien loppumista. On tämä niin rankkaa ollut, etten kenellekään toivoisi vastaavaa. Ja en tiedä vahvistaako tämä ihmisenä yhtään millään lailla. Ainakaan itse en olisi piitannut tällaisesta vahvistuksesta, vaan olisin ollut ihan tyytyväinen vähemmälläkin koettelemuksella. Etenkään kun tämä ei tule loppumaan koskaan osaltani, vaan aina saa odottaa jännityksellä kontrollien tuloksia. Edelleen toivotaan siis nopeaa syöpähoitojen kehitystä, jotta niitä vuosia olisi mahdollisimman paljon edessä. Ja kyllä huomaa, että säteitä on taas ollut muutamana päivänä kun ajatukset ovat jälleen väsyneempiä ja synkempiä, vaikka tänään on ollut niin paljon mukavaakin puuhaa.

Joka tapauksessa toivon meidän perheelle ehdottomasti parempaa vuotta 2015! Olihan 2014 vuodessa paljon hyvää, mutta kyllä tämä loppu vuosi vei pohjan monelta suunnitelmalta, haaveelta ja paljon odotetulta asialta. Toivottavasti niistä jokin vielä toteutuu 2015 vuonna tai myöhemmin. Ensi vuosi taitaa vielä mennä niin paljolti hoitojen kanssa painiskellessa, että kaikki jää nähtäväksi. Mutta silti toivon parempaa vuotta ainakin tähän loppuvuoteen nähden.

Hyvää vuotta 2015 kaikille.

10 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta sinullekin rakas ystävä! Joulukorttia sinulle kirjoittaessani mietin pitkään tervehdystä, että muuttaisinko sitä jotenkin sinulle henkilökohtaisemmaksi. Sitten totesin, että hyvä joulu on siksi niin hyvä toivotus, että hyvin monenlainen joulu voi olla hyvä, jos toivotan rentouttavaa tms. niin valikoin, mitä pidän hyvänä. Ja mitä muuta voisin ensi vuodelle toivottaa, kuin onnea (toki sitä hyvää, mutta ei nyt toistaa kannata).

    On varmasti tosiaan vaikeaa tasapainoilla sen välillä, että tekee asioita nyt eikä sitten joskus, ja toisaalta huolehtii omasta jaksamisesta. Mutta hyvin sinä tunnut asian kanssa selviävän. Hetki ja tilanne vain kerrallaan. Ja ei ole mikään ihme, että niitä synkkiäkin ajatuksia tulee, kunhan ne eivät saa valtaa. Mukavaa lomaa ja voimia viimeisiin reissuihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasapainotteluahan tämä on kaiken kanssa, mitä päässä liikkuu... Kun pääsisi helpommalla.

      Poista
  2. Hyvää Uutta Vuotta koko perheelle! Luemme blogiasi ja on ollut kiva seurata teidän perheen joulu- ja arkipuuhasteluja vaikkakin se on meille sinun läheisinäsi myös raskasta. Iidasta on kasvanut iso tyttö ja ilmeisesti omaa tahtoa tuntuu löytyvän riittävästi:) Tuossa iässä kaikki lapset ovat raskaita, mutta aika kultaa muistot jälkeenpäin. Olemme nyt, Ari-Matti ja minä, Kauhavalla käymässä. Pari kertaa päivässä olemme käyneet Kotirannassa Muumia katsomassa ja häntä vähän kuntouttamassa. Muumi on ollut virkeä ja hyvällä tuulella. Annikakin oli täällä pari päivää, mutta Mikael ei päässyt. Toivottavasti olette jo selvinneet flunssasta! Palataan asiaan, voimia hoitoihin ja vielä kerran hyvää uutta vuotta teille kaikille!! t. Eeva ja Ari-Matti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen aamulla flunssa muistutteli itsestään oikein kovalla kurkkukivulla, mutta nyt vointi tuntuu paremmalta kai koko perheelläkin. Viinimarjamehua, kurkumaa, inkivääriä ja hunajaa ja niillä mennään Voimia se toki vei ekstraa, mutta vähemmän flunssa vaikuttaa kuin säteet omaan oloon.

      Poista
  3. Ehdottomasti parempaa uutta vuotta teidän perheelle! <3 Toivottavasti nähdään pian laulujen merkeissä. :)

    VastaaPoista
  4. Valoisaa uusien haaveiden ja toteutuvien toiveiden vuotta 2015! <3 t. Annika

    VastaaPoista
  5. Nämä juhlapäivät ovat varmasti henkisesti raskaimpia. Ehkä arki on sittenkin ihmisen elämässä parempaa kuin juhla! Olen lueskellut Kalle Könkkölän kirjaa "Huoneekseni tuli maailma". Oletko lukenut? Se on puhutteleva lukukokemus; kirjassa on tietysti paljon vammaispolitiikkaa, mutta ainakin minulle tärkein ja rohkaisevin viesti on se, miten valtava voi olla ihmisen henkinen voima silloin, kun kroppa ajetaan ahtaimpaan nurkkaan. Jaksamista teille koko perheelle loppuhoitoihin. ElinaK

    VastaaPoista
  6. Juhlapyhät ovat meillä ainakin omalla tavallaan mukavia ja odotettuja, mutta myös odototuksin ladattuina myös joskus rasittaviakin. Arki onkin jo aivan tervetullut. Toivottavasti pääset sitten Vaasan reissujen loputtua hyvään vauhtiin toipumisessasi. Hyvää ja positiivisten uutisten täplittämää alkanutta vuotta sinulle! t. Mari L

    VastaaPoista
  7. Hyvää alkanutta vuotta! Olisipa se parempi kuin tämän edellisen loppu. Onneksi hoitojakson loppu häämöttää jo. Tsemppiä loppurutistukseen.

    VastaaPoista
  8. On ollut ihailtavaa seurata avoimuuteen pyrkivää, mahdollisimman rehellistä, tilanteesi pohdintaa. Kauhavalta sain tiedon blogistasi ja olen sitä säännöllisesti seurannut mukananne eläen. Itselläkin on opittavaa, että toteuttaisi asiat silloin, kun ne tulevat kohdalle eikä vasta joskus. Voimia ja siunausta sinulle Aili-Maria sekä koko perhekunnallesi! Terveisin Marja A. (vanhempi sukulaisesi Helsingistä)

    VastaaPoista