tiistai 17. maaliskuuta 2015

2. kuurin 2. päivä, osa 1

Olen illalla matkalla kuoroharjoituksiin, joten ajattelin kirjoitella blogia jo päivällä ennen kuin haen Iidan hoidosta. Aivan totta, sain luvan yksinäni hakea Iidan rattailla meneillään olevasta sytokuurista huolimatta, kun Mikolla on meno iltapäivällä. Kyllä hän olisi ehtinyt autolla hakemaan, mutta kun neiti nauttii kärryttelystä kovasti, niin onhan kiva, että pääsee sitten kärryajelulle ja samalla saan oman lenkkini yhdistettyä hakureissuun.

Yö oli kuulemma ollut levoton. Itse kuulin vain pari Iidan heräämistä. Sen sijaan sain ravata aivan omien tarpeideni vuoksi vessassa. Jostain syystä polvi oli jälleen niin kipeä yhden heräämisen yhteydessä, etten millään meinannut päästä liikkeelle kivulta. Nukun yleensä tyyny jalkojen välissä ja varmaankin se oli nyt vääntänyt polvea jotenkin. Ei ollut ensimmäinen kerta, mutta ehkä kivuliain. Polvikipu on huono yhdistelmä heikkoihin lantionpohjalihaksiin ja järjettömään pissahätään.

Anticancer-kirjassa olen päässyt jälleen eteenpäin. Ilmeisesti käänsin tänne blogiin hieman väärin jossain vaiheessa lukemaani lukua tai ymmärsin aluksi otsikon väärin. Kyseessä oli sittenkin luku siitä, mitä välttää, jotta syöpä pysyisi aisoissa tai ei koskaan sairastuisikaan. Kirjoittaja nosti kolme tärkeintä tekijää, joista osaa olenkin jo käsitellyt teksteissäni, mutta laitan ne tänne ylös jälleen.
1. vältä sokerin ja valkoisten jauhojen ylikulutusta.
2. vältä enimmäkseen omega-6 sisältävien öljyjen, margariinien ja eläinrasvojen ylikulutusta.
3. vältä altistumista ympäristökemikaaleille, joita on kertynyt ympäristöön 40-luvulta lähtien ja kertyvät eläinten rasvakudoksiin. Sekä vältä kännyköiden elektromagneettiselle kentälle altistumista.

Tätä viimeistä kohtaa en ole vielä millään lailla käsitellyt teksteissäni, joten voisin hieman koostaa aihetta.

Ympäristömyrkkyjä kuten tuholaistorjunta-aineita on kertynyt valtavat määrät maaperään ja vesistöihin. Ehkäpä ongelma on vielä suurempi USA:ssa sekä Keski-Euroopassa (käsittäen muut alueet kuin Skandinavian), mutta kyllä jonkin verran kertymää on varmasti täälläkin jos ei suoraan levitettynä niin ilmateitse kulkeutuneina. Ja käytämmehän valtavasti muualta tuotuja elintarvikkeita. USA:ssa yksi lisäongelma on steroidien käyttö eläinten kasvatuksessa, mikä on kielletty EU:n alueella. Voihan Suomessakin suositella, ettei oikein suuria petokaloja kuten haukia käytettäisi ruuaksi, koska niihin on kertynyt niin paljon vesistöön päätyneitä myrkkyjä. Maaperän saastumisen vuoksi on lähes aina parempi valita luomutuote.

Tosin olen miettinyt jonkin verran sitä, kuinka suuri ero Suomessa on luomun ja tavanomaisen maanviljelyn välillä, mutta kyllä varmaan jonkin verran riippuen kasviksesta. Jos luomussa ei saa käyttää tuholaistorjunta-aineita ja esimerkiksi perunaa joudutaan sateisina kesinä ruiskuttamaan lukemattomia kertoja perunaruttoa vastaan, niin jotain eroa luulisi olevan. Toki luomuperunat ovatkin sitten rupisempia. Tai sitten miten eroaa luomu kasvihuonetomaatti ja -salaatti tavanomaisesta kasvihuone tomaatista ja -salaatista. Käytännössä kaikissa kasvihuoneissahan taitaa nykyään olla petohyönteisiin perustuva tuholaistorjunta.

Ruuan mukana tulevat ympäristömyrkyt eivät välttämättä ole kertyneet peltoihin ja vesistöihin viime vuosina, vaan pahimmat aineet on pääsetty ympäristöön jo vuosikymmeniä sitten. Ikävä kyllä vieläkin saamme ravinnossa näitä toisen maailmansodan jälkeen käytettyjä torjunta-aineita kuten DDT:tä. Koska suuri osa ympäristömyrkyistä kertyy eläinrasvoihin, on eläinkunnan tuotteiden kulutuksen vähentämisellä helppoa vähentää omaa ympäristömyrkkyjen saamista.

PVC-muoveja on myös syytä välttää kaittiössä vähintään, jos PVC astioita joutuu lämmittämään. Niistä irtoaa karsinogeenista BPA:ta. Ikävä kyllä mm. tuttipullot ovat olleet PVC:tä. Jotenkin minusta tuntuu, että EU:n alueella PVC-muovien käyttöä on rajoitettu enemmän kuin USA:ssa. Ainakaan en löytänyt keittiöastioista enää PVC-muovisia astioita tai välineitä. Kannattaa joka tapauksessa suosia lasisia ja keraamisia astioita.

Pesuaineissa ja hygieniatuotteissa käytetään paljon kemikaaleja, joissa on karsinogeenisia ainesosia. Tämän vuoksi sooda ja etikka ovat hyviä siivoukseen ja pesuaineista kannattaa suosia ympäristömerkillä varustettuja tuotteita.

Kännyköitä kannattaa käyttää mahdollisimman vähän. Puhelimeen puhuessa on hyvä suosia handsfree-varusteita tai puhua kaiuttimen kautta. Puhelinta ei kannata pitää lähellä  sänkyä ja aina mahdollisuuden mukaan se kannattaa laittaa pois päältä tai lentoasetukselle. Jos kenttä on huono tai olet autossa tai junassa, kannattaa puhelut jättää puhumatta, sillä puhelin joutuu hakemaan jatkuvasti kenttää ja aiheuttaa enemmän elektromagneettista säteilyä. Meillä nykyään laitetaan yöksi pois päältä kaikki laitteet, joissa on langaton netti.

Tässä kirjoittaessa unohdin ottaa sytostaatin ajoissa. No eipä sillä muuta väliä ole kuin etten saa syödä tuntiin lääkkeen ottamisen jälkeen, joten hieman viivästyy syöminen. Nyt täytyy mennä opettelemaan Sorjan kappaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti