lauantai 14. maaliskuuta 2015

Lauantai Iidan ja anopin kanssa

Tulihan se nykinyki eilen ennakkoepäilyiden mukaan, kun olin päässyt sänkyyn. Onneksi sain sen itse menemään ohi niin, ettei tarvinnut Mikkoa herättää. Sormien kouristelu jäi lyhyemmäksi kuin edellisenä iltana.

Yö oli katkonainen, mutta pitkä. Iidakin nousi kahdesti pissille niin, että jouduttiin vaihtamaan vaippa molemmilla kerroilla. Ja toisinaan neiti pitää ihme yninää ja höpöttelee. En tiedä onko hän silloin unessa vai hereillä. Veikkaisin, että hereillä ja viihdyttää itseään, kun odottelee uudelleen nukahtamista. Aamulla suhteellisen kireä yöpakkanen tuntui sisälläkin, koska palelin peiton allakin. Puoli kahdeksalta aioin nousta, mutta palasin aamutakissa ja kolmansissa villasukissa takaisin sänkyyn. En tiedä olisiko ollut järkevämpi nousta. Toisaalta kun nukhdin vielä uudelleen, niin ehkä kannatti ottaa ilo irti unesta.

Mikko tunsi olonsa sen verran hyväksi noustuaan ja todettuaan sään loistavaksi, että lähtivät isänsä kanssa suunnitelman mukaan hakemaan Jämsästä viimeisiä appivanhempien tavaroita ja mökiltä joitain työvälineitä. Anoppi tuli meille leikkimään Iidan kanssa, joten siltä osin pääsin helpolla. Kunhan ruokaa laittelin ja sen sellaista. Ja tulihan tänään aika hyvää ruokaa tehtyäkin.

Iida halusi tomaattipohjaisen vihersmoothien eli hörskysalaatin, jota ei tietenkään suostunut syömään maistettuaan. Meillä tuntuu käyvän näin aika usein. Minusta se oli hyvää, vaikka olihan siinä vähän takapotkua, joten luultavasti mausteita oli liikaa Iidalle. Etenkin anopista olin oikein ylpeä, koska joi koko lasillisen hörskyä ja väitti sitä vielä hyvän makuiseksikin, vaikka olen pitänyt häntä hieman nirsona. Saattoi tietenkin valehdella. Alla ohje hieman erilaiseen vihersmoothieen, jonka sai tehtyä sauvasekoittimella. Mun mehulinko ja monitoimikone odottavat jo postissa, mutta en ole saanut niitä vielä haettua. Eilen tuli tekstiviesti ilmoitus. Sitten alkaa taas mielenkiintoisemmat kokeilut.

Tomaatti-pinaatti-hörskysalaatti kolmelle
3 tomaattia
2 avokadoa
1 sitruunanmehu
3 kourallista pinaattia
1 valkosipulinkynsi
pala tuoretta inkivääriä
kurkumaa
mustapippuria
suolaa

Iitunen oli mummon kanssa pihalla pitkään ja hartaasti. Kokeilivat uusia rattaita ja ikävä kyllä ne ei aivan priimat ole, mutta katsotaan, jos niitä pystyisi hieman fiksaamaan. Pyörällä polkeminen näyttää sujuvan Iidalta jo oikein hienosti. Pian voisi kokeilla varmaan jalkakäytävilläkin. Sillä välin kun he olivat leikkipuistossa, pääsin minäkin 3,4 km sauvakävelylle. Matka oli aivan riittävä parin pidemmän lenkkipäivän jälkeen.

Eilen tuli Syöpäjärjestöjen jäsenlehti, jossa oli juttua syöpähoitojen aikaisista tulehdussairauksista. Jutussa varoiteltiin graavilohesta, homejuustoista, iduista ja pesemättömistä vihanneksista, mutta sanallakaan ei mainittu elimistön yleistä tulehdustilaa edistäviä sokeria ja valkaistuja vehnäjauhoja tai muita nopeita hiilihydraatteja, vaikka näitä painotetaan kaikissa syöpäravitsemus oppaissa. Monet syövät ovat seurausta kroonisista tulehduksista, joten luulisi näillä olevan merkitystä jo lääkäreidenkin mielestä. Haastateltu oli kaiken lisäksi infektiolääkäri. Onko niin ikävä kertoa sairastuneille, että monet herkut ovat pahasta elimistölle? En nyt halua vähätellä bakteerien ja virusten merkitystä infektioriskeinä, mutta nekin käyttävät ravinnokseen nopeita hiilihydraatteja. Tätä ihmettelen kovasti. Tietenkin haluan itse olla oikeassa tässä asiassa, kun olen nimenomaan vähentänyt nopeita hiilareita ja kuvittelen kovasti auttavani elimistöä taistelemaan syöpää vastaan ja edistämään hoitojan tehoja. Eli itsekkäät perusteet minullakin on.

Seuraavaksi pitäisi mennä tekemään iltapalaksi omena-spelttipannaria, jota lupasin Iidalle eilen. Ehkäpä Iida muistikin lupauksen ja söi siksi niin huonosti ruokaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti