torstai 5. maaliskuuta 2015

"Ruokavalio ja syöpä" -kirjan antia

Iida meni hieman nuhjuisena aamulla hoitoon. Eilen illalla kun menimme Mikon kanssa nukkumaan, löytyi Iidan pyjaman housut, sukat ja märkä yövaippa riisuttuina. Ilmeisesti  neidillä oli ollut epämiellyttävä olo ja oli puoliunissaan saanut vaatteet pois, vaikka yleensä nousee pissille vastaavassa tilanteessa. Ei auttanut kuin pukea nukuksissa olevaa neitiä uudestaan, joka kääntyi hyvin tyytyväisen oloisena nukkumaan kuivassa vaipassa. Ihanaa oli, että me kaikki nukuttiin herätyskello soittoon saakka. Toki se aiheutti aika kiireisen aamun. Hoidossa kaikki oli mennyt hyvin, mutta nälkä- ja väsyraivokohtaus alkoi oven sisäpuolelle tultua.

Nyt olen lukenut "Ruokavalio ja syöpä" -kirjan ja tilasin sen jo itselleni. Kyllä siitä sai ihan uusia näkökulmiä ruokavalioon, vaikka kirja keskittyikin syöpien torjuntaan ylipäätään painottuen länsimaissa yleisimpiin ruuansulatuselimistön, eturauhas- ja rinta-syöpiin. Tietoa ja näkemystä sain ehkäpä nimen omaan omassa ruokavaliossani olevaan raakaosuuteen. Totta kai tämäkin kirja painotti ruokavaliota, jossa on mahdollisimman paljon kasviksia sekä hedelmiä ja mahdollisimman vähän pitkälle teollisesti prosessoituja ruokia (lihajalosteet, valmisruuat, säilykkeet jne), punaista lihaa, sokereita ja valkoista vehnää.

Erikseen kirjassa nostettiin erityisesti sypätaistelua tukeviksi ruoka-aineiksi kaalit, sipuli ja valkosipuli, soija, kurkuma, vihreä tee, marjat, omega-3 lähteet (kala, pellavansiemenet), tomaatti, sitrushedelmät, punaviini ja tumma suklaa. Ei siis varsinaisesti mitään järisyttävää uutta. Kuitenkin esimerkiksi tomaatti kehoitettiin nauttimaan kypsennettynä oliiviöljyn kanssa, koska tärkeimmät biomolekyylit imeytyvät näin parhaiten. Samoin kurkuman imeytymistä tehostaa pippurit ja öljy. Punaviinin erinomaisuus perustui pitkään valmistusprosessiin rypälemehuun nähden. Päivittäiset suositellut annokset eivät ole kovin suuria, mutta kaiken lisääminen aivan jokapäiväiseen ruokavalioon voi olla turhan haastavaa, jotta ottaisin siitä suurempaa stressiä. Kirjassa painotetaan intervallitorjuntaa, joka tarkoittaa sitä, että syöpää torjuvia biomolekyylejä pitäisi saada säännöllisesti, jotta teho pysyy yllä. Säännöllisyyteen uskoisin riittävän joka toinen tai kolmaskin päivä. Eli alkaisin vuorotella esimerkiksi kala- ja tofuaterioita paremmin. Nytkin meillä on tofua jääkaapissa, mutta jotenkin aina päädyn ostamaan kalaa kaupassa ollessani. Kala toisaalta maistuu pääasiassa Iidalle, mutta tofu ei. Punaviiniäkin on vaikea nähdä itseni nauttimassa lasillista päivässä,  kun en lähtökohtaisesti edes tykkää punaviinistä. Ruusukaali nostettiin ylitse muiden kaalien, mutta toisissa lähteissä parsakaali ja lehtikaali taas ovat todella korkealla suosituksissa. Ota nyt näistä selvää. Suklaasta todettiin, että tumma vähintään 70% kaakaomassaa sisältävä suklaa on riittävä. Itse kuitenkin aion olla uskollinen raakasuklaalle kuumennetun suklaan sijaan ainakin toistaiseksi. Suklaatakin saisi syödä 40 g päivässä.

Joka tapauksessa itselleni olen päätynyt seuraavaan lopputulemaan tällä hetkellä:
- Syö mahdollisimman paljon ja monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä.
- Sisällytä ruokavalioon hyviä rasvoja, etenkin oliiviöljyä ja vältä ennen kaikkea transrasvoja.
- Käytä paljon mausteita etenkin kurkumaa, pippuria ja inkivääriä.
- Valkosipulia ja sipulia saa syödä runsaasti.
- Raaka on hyvää, mutta täydennä ruokavaliota myös kypsennetyllä ruualla, koska jotkut biomolekyylit imeytyvät paremmin kypsennetystä tuotteesta.
- Vältä kuitenkin ylikypsennystä esimerkiksi kaalien suhteen, äläkä päästä ruokaa palamaan, jotta et saa turhia karsinogeenejä.
- Syö kalaa tai tofua säännöllisesti, esimerkiksi vuoropäivinä ja korvaa eläinproteiinit välillä palkokasveilla.
- Siirry käyttämään vastarouhittuja pellavansiemeniä valmiiksirouhittujen sijaan, jotta omega-3 rasvahapot eivät ole ehtineet hapettua.
- Nauti kolme mukillista japanilaista alkuperää olevaa vihreää teetä päivässä.
- Pidä huolta riittävästä kuidun saannista.
- Liitä hyvään ruokavalioon riittävästi liikuntaa.
- Jos haluat nauttia alkoholia, valitse punaviinilasillinen. Kohtuullinen määrä on 1 - 2  annosta naisille. Punaviiniä voi nauttia vaikka päivittäin syövän estotarkoituksessa.

En tiedä miten tämä kaikki suhteutuu elimistön pH-tasapainokikkailuun, mutta eiköhän ruokavaliossa säily sen verran paljon raakoja vihanneksia ja hedelmiä, että tilanne jatkaa kohentumistaan vielä ja pysyy paremmassa kunnossa kuin aiemmin. Pitäisi ehkä ostaa pH-liuskoja luontaistuotekaupasta, joilla pystyisi seuraamaan tilannetta. Ja ainakin toistaiseksi mun vatsalaukkuni on kestänyt päivittäisen soodan juomisen (tosin toistaiseksi syön myös vatsansuojalääkettä, joten tälläkin saattaa olla tekemistä asian kanssa).

Aloitin tänään lukemaan Anticancer -kirjaa, joka painottaa ruokavalion ohessa mielen ja kehon välistä tasapainoa. Pitkälle en ole kirjassa vielä päässyt, mutta luultavasti tulen blogissa käsittelemään kirjan etenemistä. Sen verran tottumaton olen lukemaan englantia nykyään, että täytyyhän omia ajatuksiani johonkin tallentaa, kun lukemisen vaivan näkee. Muutenkin jännä nähdä kuinka paljon ajatukset muuttuvat lukiessa, sillä Anticancer sisältää uudempaa tutkimustietoa kuin tänään loppuun lukemani kirja. Tosin itselleni tilaamani kirja on ainakin uudempaa painosta kuin kirjastosta lainaamani, mutta en tiedä onko tietoja päivitetty siinä välissä. Tuskin.

Periaatteessa luulen omaksuneeni ja pitkälle syntymälahjana saaneeni positiivista mieltä, joka estää epätoivon pääsemisen päällimäiseksi tunnepuolella. Yksi tärkeä oivallus on kuitenkin se, ettei pidä luottaa lääketieteen hoitavan sinua yksinomaan kuntoon, vaan täytyy edesauttaa itseään, jotta syöpä pysyy poissa ainakin mahdollisimman pitkään. Ja koko sosiaalinen elinpiiri on äärimmäisen tärkeä omalle jaksamiselle ja taistelutahdolle, joten kaikki ympärilläni olevat ihmiset (perhe, suku ja ystävät) ovat todella tärkeitä minulle. Elämästä pitää nauttia ja tehdä itsestä kivoja asioita, eikä vain suorittaa kaikkea (pieni kompastuskivi itselläni). Stressinhallinta on omalla kohdallani varmaan vähän isompi kompastuskivi sekä erilaisten rauhoittumis- ja keskittymistapojen löytäminen. Stressi on kuitenkin yksi suurimpia syövälle altistavia mentaalipuolen ongelmia.

Kehitin tänään uuden teorian neljättä päivää jatkuvaan huonoon olooni. Tiedostan kyllä, että sytostaattikuurikin saattaa aiheuttaa edelleen huonovointisuutta. Luin kuitenkin yhdestä oppaastani, että kun elimistö alkaa puhdistua alkaalisen ruokavalion vuoksi, niin rasvakudoksesta vapautuvat myrkyt voivat aiheuttaa huonoa olo ja muitakin oireita. Olen nyt syönyt huomattavia määriä raakaruokaa aiempaan nähden reilun kuukauden ajan, josta kuukauden söin puhdistavaa vehnänorasta. Lisäksi soodaa olen ottanut päivittäin kahdeksan viikkoa. Olisikohan ruokavaliomuutokset tosiaan saaneet myrkyt liikeelle ja kun nyt olen vielä syönyt enemmän kuitua, on suolistokin alkanut puhdistua toden teolla... Voihan näitä teorioita kehitellä omaksi huvikseen.

Aamupäivä oli todella kiireinen, kun Mikolla oli talonyhtiön hallituksen yli kaksituntinen kokous. Kävelylle lähtö siirtyi pitkälle iltapäivään, ennen kuin vihersmoothiet oli saatu juotua. Mikko oli niin nuutunut kokouksen jälkeen ja muutaman levottoman yön jäljiltä, että ei halunnut tehdä pitkää kävelyä. Reippaasta sauvakävelystä tuli sentään 1,5 km mittainen, joka on ehdottomasti parempi kuin ei mitään. Lisäksi sain tehtyä taas keppijumppaa. Ikävä kyllä toppahousut eivät menneet taaskaan kiinni, mutta ehkei se ole ihme. Turvotus kuitenkin lisääntyy helposti iltapäivään ja iltaan.

2 kommenttia:

  1. Täällä ollaan edelleen lukemassa ja tarvittaessa tukemassa!
    Elämästä totisesti kannattaa ennen kaikkea nauttia. Se on niin totta!

    Vielä siitä soodasta: pitää kuitenkin olla sen verran varovainen, ettei elimistö mene liian emäksiseksi. Alkaloosi on vakava tila terveyden kannalta. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00655

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy hakea niitä pH-liuskoja. Sinänsä Teellä Ikaalinen päivässä ei pitäisi olla vielä paljoa soodaa. Joku ohje oli puolikas parin tunnin välein ja se on aika paljon enemmän. Mutta täytyy aloittaa seuranta. Optimiahan tässä haetaan.

      Poista